De kracht van vers koken: hoe ZvZ wonen en Smaakchef bewoners thuis laten voelen

Een warme geur vult de gang. In de keuken wordt gesneden, geroerd en gelachen. Samen met Smaakchef brengt ZvZ wonen vers koken naar de leefomgeving van bewoners. En dat maakt verschil. Medeoprichter Rik Martens vertelt hoe deze samenwerking tot stand kwam en waarom het zo goed werkt.

Van verpleegkundige tot pionier in beschermd wonen 

Rik Martens werkte twintig jaar binnen een grote GGZ organisatie, waarvan de laatste jaren als locatiemanager. “Je zag vaak hoe goede ideeën vastliepen in logge systemen,” vertelt hij. “Mensen raken hun motivatie kwijt als er niets met hun input gebeurt.”
 
Samen met twee compagnons richtte hij ZvZ wonen op: een organisatie die het anders doet. Kleinschalig, mensgericht en met ruimte voor initiatief. “We wilden een fijne woonplek creëren én een toffe werkplek. Dat is en blijft ons uitgangspunt.” 
 

Waarom vers koken? 

De keuze voor vers koken is geen toeval. “Ik werd ooit geraakt door een onderzoek over de invloed van voeding op gedrag,” zegt Rik. “Dat liet me niet meer los.” Bij ZvZ wonen geloven ze dat geur, smaak en betrokkenheid rondom eten bijdragen aan welzijn. “Je ruikt dat er gekookt wordt. Dat maakt nieuwsgierig. Het geeft reuring. Net als thuis.” 

De samenwerking met Smaakchef

De klik met Smaakchef was er snel. “Ik kende het concept al van mijn vorige werkgever. Wat me aanspreekt is de huiselijkheid én de samenwerking met bewoners,” legt Rik uit. “Het is niet alleen een maaltijd op tafel, maar een ervaring. Er is iemand aanwezig, er gebeurt iets. Dat maakt het verschil.” 
 

De samenwerking is volgens Rik open en constructief. “We vinden elkaar makkelijk. Als er iets is, zeggen we het gewoon. En we lossen het samen op.” Ook de praktische kant klopt. “We worden volledig ontzorgd. Van bestellingen tot voorraadbeheer, dat geeft rust, zeker als je net start.”

 

Bewoners en Smaakchef: een wisselwerking 

Hoe reageren bewoners? “Het valt goed in de smaak bij de bewoners,” zegt Rik. “Natuurlijk kun je niet iedereen elke dag blij maken met één gerecht. Maar de sfeer, de geur, de mogelijkheid om mee te doen, dat wordt gewaardeerd.” In Hoorn maakte de Smaakchef zelfs op eigen initiatief en in eigen tijd bonbons voor de bewoners. “Dat zegt iets over de band die ontstaat.” 

 “We worden volledig ontzorgd. Van bestellingen tot voorraadbeheer, dat geeft rust, zeker als je net start.”

 - Rik Martens, medeoprichter ZvZ wonen

Samen vooruitkijken

Bij ZvZ Wonen geloven ze dat goed eten méér is dan een voorziening. “Goede zorg zit niet alleen in begeleiding en structuur,” besluit Rik. “Het zit ook in geur, aandacht en het gevoel: ik hoor hier. En koken met aandacht helpt daarbij.”
 
De samenwerking stopt niet bij de warme maaltijd. “We hebben inmiddels in Alkmaar een extra keuken ingericht voor kookgroepen,” vertelt Rik. “Samen met Smaakchef onderzoeken we of zij in de toekomst ook iets kunnen betekenen in het begeleiden van kookactiviteiten of workshops.”
 
Het gezamenlijke doel is bewoners op een laagdrempelige manier te kunnen betrekken. Niet alleen in de keuken, maar ook in het meedenken over nieuwe ideeën.

Ontdek meer

Ontmoet Smaakchef

Benieuwd wat Smaakchef voor jouw zorgorganisatie kan betekenen? Maak vrijblijvend kennis en ontdek hoe wij jouw bewoners en zorgteams kunnen ondersteunen.

Albron in de zorg

Ellen Willemsen

Consultant Smaakchef

Ellen Willemsen

Consultant Smaakchef