Onderzoek naar plantaardige voeding in de zorg

Amsterdam UMC, Albron en andere partners zetten zich de komende vier jaar in voor een groot onderzoek naar plantaardige voeding in de zorg. Onder leiding van endocrinoloog Maarten Soeters richten we ons op twee vragen: kan een plantaardig dieet bijdragen aan het herstel van patiënten? En hoe kunnen we de acceptatie van plantaardige voeding vergroten?

Duurzaam herstel

Voeding speelt een onmisbare rol tijdens ziekte en herstel. Patiënten hebben veel eiwitten van een hoge kwaliteit nodig om aan te sterken. Traditioneel gezien worden dierlijke eiwitten ingezet omdat deze bekendstaan om hun goede verteerbaarheid en het feit dat ze de juiste verhouding aan aminozuren bevatten. Maar plantaardige eiwitten zijn duurzamer en bieden gezondheidsvoordelen op de lange termijn. “Ziekenhuizen spelen een belangrijke rol in het stimuleren van plantaardige voeding,” zegt Maarten.
 
Dit roept een belangrijke vraag op: kunnen we plantaardige eiwitten inzetten die dezelfde kwaliteit van herstel voor patiënten ondersteunen?
 
Het onderzoek is een jaar geleden gestart. “We weten dat mensen plantaardige eiwitten moeilijker opnemen dan dierlijke. We onderzoeken nu welke combinaties van plantaardige voedingsmiddelen optimaal zijn voor patiënten, zodat ze wel aan hun volledige eiwitbehoefte komen.” vertelt Maarten verder. “Het gaat niet alleen om porties groter maken, maar om de juiste mix van eiwitten en aminozuren die bijdragen aan herstel.”

Toekomst van plantaardig

Onder de naam PEARLS, werkt het onderzoek toe naar een toekomst waarin plantaardige voeding een vaste plek heeft in ziekenhuizen. Het is meer dan alleen gerechten ontwikkelen; het gaat ook om bewustwording en educatie bij artsen, diëtisten en patiënten
 
“Vanuit Albron dragen we niet alleen financieel bij, maar ontwikkelen ook eiwitrijke, plantaardige gerechten en faciliteren het praktische onderzoek in een van de ziekenhuizen waar wij verantwoordelijk zijn voor patiëntenvoeding. We geloven dat dit project de zorgsector kan helpen om gezondere, duurzame keuzes te maken, zonder in te leveren op kwaliteit.” Elma Brandsma, Senior conceptmanager Albron
 

Wist je dat?

Vroeger haalden we eiwitten vooral uit dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, kaas en eieren. Die zijn makkelijk te verteren en zitten vol aminozuren, de bouwstenen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maar tegenwoordig kijken we verder. Plantaardige eiwitten, die je bijvoorbeeld vindt in brood, graanproducten, peulvruchten, tempé en noten, zijn duurzamer en beter voor je gezondheid op de lange termijn.

Ontdek meer blogs

Albron in de zorg

Ellen Willemsen

Consultant Smaakchef

Ellen Willemsen

Consultant Smaakchef