De verhouding omdraaien
Boter, kaas, eieren, melk, vlees en kip: de gemiddelde Nederlander is dol op dierlijke producten. En haalt er zo’n 60% van de eiwitinname vandaan. Die dierlijke producten zijn behoorlijk minder duurzaam dan plantaardige. En ook minder gezond, als je kijkt naar rood vlees en het feit dat we allemaal te weinig fruit en groente eten. Willen we toe naar meer duurzame en gezonde voeding, dan moeten we de verhouding minstens omdraaien: 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten. In de zorg liggen de feiten niet zo eenvoudig. Eiwitten spelen namelijk een grote rol bij het herstel van patiënten. En juist dierlijke producten bevatten vaak meer eiwit. In een betere samenstelling die zich bovendien makkelijker laat opnemen.
Lekker en eiwitrijk
Zorg op het Bord is het programma van Amsterdam UMC dat voeding een plek geeft in iedere behandeling, maar ook in onderwijs en onderzoek. “Goed eten is een eerste levensbehoefte en voor patiënten is goede voeding extra belangrijk. Onze focus ligt op eiwitten en de Richtlijnen Goede Voeding”, zegt Cheyenne Gouwerok, diëtiste en stafmedewerker Voeding van Amsterdam UMC. Zij is nauw betrokken bij Zorg op het Bord, net als foodserviceorganisatie Albron en Distrivers, voedingsmiddelenleverancier en maaltijdspecialist voor zorginstellingen. Jeanine Hiemstra, manager marketing en innovatie van Distrivers: “Bij de ontwikkeling van ons menu is lekker en eiwitrijk het uitgangspunt. We streven naar minimaal 20 gram eiwit per hoofdmaaltijd. Gedurende de dag bieden we ook nog eiwitrijke tussendoortjes aan, zoals een smoothie op basis van fruit en kwark.”