Samen werken aan duurzame zorg: Albron ondertekent Green Deal

Afgelopen vrijdag zette Albron een belangrijke stap richting duurzame zorg. Tijdens het landelijke ondertekenmoment van de Green Deal ‘Samen werken aan duurzame zorg’ in de Jaarbeurs, committeerde Albron zich officieel aan deze ambitieuze doelstellingen. Namens Albron waren Johan Melein (commercieel directeur Zorg) en Ruud Homan (operationeel directeur Zorg) aanwezig. 

De inzet voor deze doelen is niet nieuw. Gezonde en duurzame voeding zit bij Albron in het DNA. Hoe we dat in de praktijk brengen? We spraken hierover met Elma Brandsma, Conceptmanager Zorg bij Albron. Als conceptmanager werkt Elma samen met zorgorganisaties aan het invullen van voedingsbeleid en verduurzaming.
 

Een groene missie met impact

“Bij alles wat we doen willen we dat iedereen er beter van wordt,” vertelt Elma. “Dat geldt voor onze gasten, onze medewerkers én onze wereld. Met de Green Deal maken we deze belofte concreet. We moeten zorgvuldiger omgaan met de aarde en als Albron voelen we die verantwoordelijkheid.”
 
De Green Deal streeft naar duurzame zorg, met minimale CO2-uitstoot, minder verspilling en een focus op gezondheidsbevordering. “We kijken samen met onze opdrachtgevers hoe we doelstellingen op het gebied van gezonde voeding en duurzaamheid kunnen waarmaken,” legt Elma uit. “Dat betekent keuzes maken: meer plantaardig, minder verspilling en gerechten die niet alleen lekker zijn, maar ook bijdragen aan vitaliteit en herstel. Door bijvoorbeeld een aardappelpuree met 30% groente, zoals knolselderij, te serveren brengen we gezondheidsdoelen creatief in de praktijk.”

De patiënt centraal

Duurzame zorg begint bij de patiënt. “Voeding speelt een cruciale rol in herstel,” vertelt Elma. “Patiënten hebben eiwitten van hoge kwaliteit nodig om aan te sterken. Traditioneel komen die uit dierlijke producten, maar we zien steeds meer mogelijkheden om plantaardige alternatieven in te zetten.”
 
Samen met ziekenhuizen onderzoekt Albron hoe plantaardige eiwitten net zo effectief kunnen zijn. “Met rekentools analyseren we aminozuurprofielen en optimaliseren we recepten. Denk aan plantaardige pasta bolognese en eiwitrijke smoothies met plantaardige kwark. Het zijn kleine stappen die een grote impact hebben.”
 
Bij de samenstelling van ons aanbod speelt maatwerk een sleutelrol. “Voor oncologiepatiënten bijvoorbeeld is smaakvariatie essentieel, terwijl voor dialysepatiënten het juiste eiwitgehalte en een balans in zout, kalium en vocht belangrijk zijn.”
 

 “Voeding speelt een cruciale rol in herstel”

 - Elma Brandsma

Meten is weten

Ook in de medewerkers- en bezoekersrestaurants laat Albron zien hoe duurzaamheid werkt. Elma: “We streven naar een verhouding van 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten in ons aanbod. Tegen 2025 willen we dat dit 50-50 is en in 2030 moet 60% plantaardig de standaard zijn. Hiervoor zijn we op de goede weg; op dit moment is de verhouding 46% plantaardig en 54% dierlijk.”
 
In onze restaurants introduceren we regelmatig nieuwe producten die impact maken. Gezonder, meer plantaardig, duurzamer of met minder verspilling. Zo vallen al onze soepen binnen Nutri-Score A of B en als eerste grote cateraar zijn we volledig overgestapt op 100% biologische melk van Weerribben Zuivel.
 
Albron meet het succes van haar initiatieven met een uitgebreide impactmonitor. “We meten bijvoorbeeld de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten, de Nutriscore van gerechten en de CO₂-footprint. Met die inzichten kunnen we gericht bijsturen.”

Verleiden tot duurzamere keuzes

Een belangrijke uitdaging is acceptatie. “Mensen veranderen niet zomaar hun eetgewoontes,” weet Elma. “Daarom willen we inspireren en verleiden in plaats van forceren. We combineren we traditionele gerechten met plantaardige alternatieven en organiseren we proeverijen. We laten zien dat duurzaam eten niet alleen goed is voor de wereld, maar ook ontzettend lekker kan zijn.”
 
De kroket weglaten is écht een ding. Daar moet je soms letterlijk op de zeepkist voor staan. Maar het werkt. Als mensen eenmaal de smaak te pakken hebben, volgen de keuzes vanzelf.
 

Voedselverspilling aanpakken

Een ander speerpunt binnen de Green Deal is het terugdringen van voedselverspilling. “Bij Albron hebben we onze eigen Chief Waste Officer die zich bezighoudt met een ambitieuze doelstelling: 30% vermindering in verspilling over alle locaties in 2025,” vertelt Elma. “Met slimme weegschalen, zoals de Orbisk in het IJsselland Ziekenhuis, monitoren we verspilling en sturen we bij. Ook stemmen we portiegroottes beter af op de behoeften van patiënten, zodat er minder op het bord blijft liggen.”

Blik op de toekomst

Ziekenhuizen experimenteren steeds meer plantaardige gerechten en startups ontwikkelen innovatieve recepten, vaak met lokale ingrediënten zoals peulvruchten van Nederlandse bodem.
 
Ook Albron blijft zich inzetten voor gezonde en duurzame zorg. Elma: “De Green Deal is een prachtige stap, maar het echte werk is pas begonnen. We blijven innoveren, experimenteren en samenwerken met de zorg. Of het nu gaat om het ontwikkelen van plantaardige recepten, het trainen van medewerkers of het terugdringen van CO2-uitstoot . Wij blijven bouwen aan een toekomst waarin zorg niet alleen goed is voor de mens, maar ook voor de wereld.”
 
Een voorbeeld is het PEARLS-onderzoek, waarin Amsterdam UMC, Albron en andere partners samenwerken. “Binnen dit onderzoek bekijken we hoe plantaardige eiwitten optimaal kunnen bijdragen aan herstel. Mensen nemen plantaardige eiwitten moeilijker op dan dierlijke, dus zoeken we naar de beste combinaties van voedingsmiddelen die een compleet aminozuurprofiel bieden. Het gaat niet om grotere porties, maar om slimme samenstellingen die aan de voedingsbehoeften van patiënten voldoen.” vertelt Elma.
 
Met lef, ambitie en een duidelijke missie staat Albron middenin de beweging naar duurzame zorg. Zoals Elma het mooi samenvat: “Meer plantaardig wordt de nieuwe standaard. Het is een uitdaging, maar samen maken we het verschil."

Ontdek meer blogs

Albron in de zorg

Johan Melein

Commercieel directeur Zorg

Johan Melein

Commercieel directeur Zorg