Kennis en kunde in huis: de sleutel tot ontzorging

In de zorg weet iedereen: aandacht en welzijn staan voorop. Maar wat als het bereiden van maaltijden ten koste gaat van die kostbare aandacht? En de benodigde kennis en kunde niet in huis is om die lekkere maaltijd voor bewoners te maken? Hier komt de Smaakchef in beeld: een professional die niet alleen heerlijke, gezonde maaltijden bereidt, maar ook een waardevolle rol speelt in het dagelijks leven van bewoners en zorgmedewerkers. We gingen hierover in gesprek met Jan-Willem, regiomanager Smaakchef en Harriet, HR business partner.

Goed getrainde professionals

Stel je voor: een vertrouwd gezicht dat dagelijks vers kookt op de woongroep, met liefde en aandacht voor de persoonlijke smaak en behoeften van de bewoners. Dat is de Smaakchef.
 
Jan-Willem, regiomanager bij Smaakchef, ziet dagelijks de impact van deze unieke dienstverlening. “Onze Smaakchefs zorgen voor meer dan alleen de warme maaltijd. Ze brengen warmte en structuur in de woonomgeving. Doordat ze zelfstandig werken, nemen ze de zorgmedewerkers een grote zorg uit handen, zodat zij zich volledig kunnen focussen op hun kerntaken.”
 
Ook Harriet, HR Business Partner, onderstreept het belang van goed opgeleide Smaakchefs. “Onze Smaakchefs krijgen niet alleen training in kooktechnieken, maar ook in zorgspecifieke onderwerpen zoals dieetleer, ondervoeding en slikproblemen. Zo kunnen zij de juiste voeding bieden, afgestemd op de behoeften van de bewoners.”

Ontzorging voor zorgpersoneel

De uitdagingen in de zorg nemen toe: een stijgende zorgvraag, een tekort aan personeel en strengere handhaving rondom zzp’ers. Zorgprofessionals zijn vaak niet specifiek opgeleid in voeding, terwijl dit juist een essentieel onderdeel is van goede zorg.
 
Harriet legt uit: “Met de inzet van een Smaakchef wordt het zorgpersoneel ontlast. De Smaakchef neemt alles rondom het maaltijdmoment over: van menuplanning en inkoop tot bereiding en presentatie. Dit betekent minder werkdruk voor de zorgmedewerker en meer tijd voor persoonlijke zorg.”
 
Jan-Willem vult aan: “Veel zorgorganisaties worstelen met het invullen van maaltijdvoorziening. Door Smaakchefs in te zetten, krijgt de organisatie niet alleen een specialist op voeding binnen, maar ook een stabiele factor in de woongroep. De bewoners zien dagelijks een vertrouwd gezicht in de keuken en dat draagt bij aan hun welzijn. De Smaakchef fungeert daarnaast als een extra paar ogen voor de zorg en kan signalen oppikken.

 “Door Smaakchefs in te zetten, krijgt de organisatie niet alleen een specialist op voeding binnen, maar ook een stabiele factor in de woongroep.”

 - Jan-Willem, regiomanager Smaakchef

De bewoners: genieten van smaak en beleving net als thuis

Voor bewoners betekent een Smaakchef veel meer dan alleen een lekkere maaltijd. Jan-Willem: “De geur van versbereide maaltijden roept herinneringen op aan vroeger. Het proces van koken – het horen snijden van groenten, het ruiken van sudderende stoofpotten – prikkelt de zintuigen en verhoogt de eetlust. Bewoners mogen waar mogelijk helpen met kleine voorbereidingen, waardoor ze betrokken blijven.”
 
Harriet ziet ook de voordelen: “Dankzij de expertise van onze Smaakchefs kunnen bewoners met bijvoorbeeld kauw- en slikproblemen blijven genieten van vers bereide maaltijden, in plaats van aparte kant-en-klaaroplossingen. Dit zorgt voor meer eetplezier.”

Een soepele overgang

De overstap naar Smaakchef verloopt zorgvuldig. Of het nu gaat om overname van huidig personeel of een nieuwe werving, Smaakchef begeleidt dit proces stap voor stap. Harriet: “Bij een overname zorgen we ervoor dat medewerkers zich snel thuis voelen binnen Smaakchef en krijgen ze toegang tot onze opleidingen en trainingen. Bij een nieuwe samenwerking werven we doelgericht de juiste Smaakchefs.”
 
Die werving gebeurt met een frisse benadering. In plaats van traditionele vereisten zoals CV’s en motivatiebrieven, stellen we competentiegerichte vragen om een beter beeld te krijgen van de kandidaat. We richten ons op vragen die inzicht geven in de persoonlijkheid en vaardigheden. Dit stelt ons in staat om te kijken naar de capaciteiten en interesses van kandidaten in plaats van te focussen op ervaring en kwalificaties.
 
Jan-Willem benadrukt de flexibiliteit van Smaakchef: “Elke zorgorganisatie heeft andere behoeften. We starten daarom vaak gefaseerd en stemmen alles af met de zorgteams. Binnen ongeveer twee maanden kunnen we operationeel zijn en het verschil maken.”

Samen werken aan betere zorg

De samenwerking met een Smaakchef betekent niet alleen een lekkere maaltijd op tafel, maar draagt ook bij aan een betere zorgomgeving. Zorgmedewerkers ervaren minder werkdruk, bewoners genieten van verse gerechten en de organisatie krijgt expertise in huis zonder extra administratieve lasten.
 
“Smaakchefs brengen niet alleen eten op tafel, maar ook rust, structuur en een stukje huiselijkheid,” besluit Jan-Willem. “Met liefde voor voeding en voor de zorg maken ze écht het verschil.”

Ontdek meer blogs

Over Smaakchef

Onze Smaakchefs hebben een passie voor koken én voor de zorg. Ze bereiden verse warme maaltijden op groepen in de kleinschalige zorg waar bewoners, van jong tot oud, met elkaar wonen. Altijd bereid met verse ingrediënten, lekker en gezond.

Albron in de zorg

Ellen Willemsen

Consultant Smaakchef

Ellen Willemsen

Consultant Smaakchef