Mei vorig jaar. Tijdens het lunchsymposium ‘Bariatric bites’, op het internationale obesitas congres in Maastricht, staat Chef-kok Karel van Tiel op het podium om de laatste hand te leggen aan de gerechtjes die uitgedeeld worden aan het publiek. Namens foodserviceorganisatie Albron maakt hij een vertaling van voedingsrichtlijnen naar gerechten voor patiënten na bariatrische chirurgie. In de zaal zit Willy Theel, physician assistant Interne Geneeskunde en Bariatrie bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. Hij raakt geïnspireerd door de kok. Wat nou als we de expertise van Albron inbrengen om de nazorg voor onze bariatrische patiënten te optimaliseren? Het restaurant van Franciscus Gasthuis werd bovendien al gerund door Albron. De optelsom was snel gemaakt.
Een maagverkleining verandert je leven
In Franciscus worden maar liefst duizend bariatrische operaties per jaar uitgevoerd. Nazorg voor al deze patiënten is van groot belang. Gesprekken met een verpleegkundige, diëtist, medisch psycholoog, physician assistant, internist of chirurg behoorden al tot het multidisciplinaire behandelprogramma. Toch ontbrak er iets. De patiënt moet een nieuwe relatie met eten opbouwen. Het eten ervaren. Daarom biedt het Franciscus Obesitas Centrum vanaf nu ook een praktijkervaring: een kookworkshop voor bariatrische patiënten.
Waarom is dit praktijkgedeelte zo belangrijk? In de eerste plaats als terugvalpreventie. Willy: ‘Een operatie is nuttig, maar het is geen wondermiddel. Net na de operatie gaat afvallen razendsnel. Maar behoud je als patiënt je ‘oude’ leefstijl, dan stagneert het afvallen en kom je zelfs weer aan. Met deze kookworkshop begeleiden we mensen beter bij het ontwikkelen van een nieuwe levensstijl.’ Volgens Matija Saric, diëtist in Franciscus, heerst er veel onzekerheid bij patiënten na een maagverkleining. ‘Patiënten zijn het eerste halfjaar na de operatie erg zoekende. Ze weten niet goed hoe ze moeten koken. Willen het liefst een week- of zelfs maandschema van ons. Maar dat is niet haalbaar.’ De kookworkshop moet die onzekerheid wegnemen door te laten zien dat gezond koken niet ingewikkeld én heel lekker kan zijn. Volgens Matija helpt het ook dat patiënten de workshop samen doen. ‘De workshop heeft ook een sociale functie. De patiënten komen met elkaar in contact om ervaringen te delen. Ze zitten toch in hetzelfde schuitje.’