IJsselland Ziekenhuis & Albron: koplopers in gezonde voeding

Hans, facilitair manager bij het IJsselland Ziekenhuis, en Carla, cateringmanager bij het IJsselland Ziekenhuis (medewerker van Albron), hebben een gezamenlijke missie: een voedingsconcept aanbieden wat bijdraagt aan vitaliteit en herstel in het ziekenhuis. “We zijn trots op deze samenwerking,” zegt Hans. “Albron adviseert en ondersteunt ons, we ontwikkelen samen, we besluiten samen en komen zo tot een concept wat past bij de strategische doelstelling van het ziekenhuis. Dit maakt het een hecht partnership, waarbij we samen de verantwoordelijkheid dragen.”

Voorloper in gezonde voeding

Het IJsselland Ziekenhuis is al jaren koploper op het gebied van gezonde voeding en nam als één van de eerste ziekenhuizen deel aan de initiatieven van het Nationaal Preventieakkoord ‘Een gezonder Nederland’. Hans legt uit dat het ziekenhuis bewust heeft gekozen om de standaard voor voeding binnen de zorgsector te verhogen: “We willen geen producten aanbieden die ongezond zijn. Dat hoort gewoon niet in een zorgomgeving. Dit begon tien jaar geleden, toen we ons beleid begonnen te veranderen en te richten op lekkere, gezonde en duurzame voeding.”
 

Carla vult aan: “We zijn toen samen met andere voorloper-ziekenhuizen gestart met het programma ‘Goede Zorg Proef Je’, wat gericht is op een gezond en duurzaam voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Dit omvat alles, van lekkere versbereide maaltijden tot aangepaste menu’s voor specifieke ziektebeelden en dieetwensen, om zo goed mogelijk aan de behoeften en wensen van alle patiënten te voldoen. Alles vers bereid in eigen keuken”

 

Goede voeding als preventie

Op het vernieuwde IJsselplein kunnen bezoekers en medewerkers genieten van gezonde opties zonder concessies te doen aan smaak of kwaliteit. “We hebben hier echt stappen gezet,” zegt Carla. “Er zijn geen suikerhoudende dranken of gefrituurde snacks meer te vinden. In plaats daarvan bieden we verse thee, suikervrije smaakwaters en frisdranken en warme snacks met groenten of op basis van gistdeeg aan. We willen een voorbeeld stellen, zelfs als dat soms betekent dat de omzet iets lager is doordat we populaire, maar ongezonde opties niet aanbieden.”

 

Innovatie centraal

Een ander innovatief aspect van de samenwerking is de aandacht voor persoonlijke dieetbegeleiding en educatie. De chef-koks van Albron en het IJsselland Ziekenhuis werken nauw samen met deskundigen, zoals diëtetiek en medici, en verzorgen samen smaakworkshops, bijvoorbeeld voor oncologiepatiënten die te maken krijgen met smaakveranderingen door hun behandeling. “Deze workshops zijn niet alleen waardevol voor de patiënten, maar ook voor onze medewerkers,” vertelt Hans. “Het zorgt ervoor dat iedereen beter begrijpt wat deze mensen doormaken en hoe we ze kunnen ondersteunen.” De samenwerking tussen Albron en het IJsselland Ziekenhuis is een integraal onderdeel van het welzijnsprogramma van het ziekenhuis. Hans en Carla besluiten: “Het mooiste aan ons werk is de positieve feedback die we krijgen van patiënten. Ze waarderen de aandacht voor gezonde en lekkere maaltijden en soms vragen ze zelfs om de recepten mee naar huis te nemen. Daar doe je het voor.”

 

“We willen geen producten aanbieden die ongezond zijn. Dat hoort gewoon niet in een zorgomgeving.” Hans



 

Ontdek meer blogs

Albron in de zorg

Johan Melein

Commercieel directeur Zorg

Johan Melein

Commercieel directeur Zorg