Kwaliteit op het bord: hoe Smaakchef zorgorganisaties ontzorgd

Binnen de langdurige zorg staat het welzijn van de bewoners op nummer één. Een veilige en prettige leefomgeving, met goede zorg en natuurlijk: lekker en goed eten. Maar hoe zorg je ervoor dat maaltijden niet alleen erg lekker, maar ook veilig en volgens de juiste richtlijnen worden bereid? We spraken hierover met Ingrid Sutmuller, kwaliteitsconsultant voor Smaakchef.

Meer dan een maaltijd: een belofte van kwaliteit

"Onze gasten, de bewoners, moeten veilig kunnen eten. Ze moeten er zeker van kunnen zijn dat hun maaltijd goed bereid wordt," vertelt Ingrid. Dat gaat verder dan alleen het koken van een maaltijd. Voedselveiligheid, hygiëne en arbeidsveiligheid zijn de pijlers waarop de kwaliteit binnen Smaakchef rust.
 
Ons kwaliteitsteam werkt zowel vóór als achter de schermen aan het borgen van de hoogste standaarden. Van duidelijke richtlijnen en checklists tot audits en persoonlijke begeleiding op locatie.
 

Ontzorgen: wij regelen het voor de zorg

Voor zorgorganisaties is goed eten een belangrijk onderdeel van het welzijn van bewoners. Maar de complexiteit van voedselveiligheid, allergenen en hygiëne vraagt om specialistische kennis.
 
"Wij ontzorgen de zorg letterlijk door hen te begeleiden en te informeren. En dat doen we niet alleen als erom gevraagd wordt, maar ook proactief," legt Ingrid uit. "We signaleren risico’s, adviseren verbeteringen en zorgen dat alles voldoet aan de HACCP-normen en de wetgeving. Zo hoeven zorgmedewerkers zich daar geen zorgen over te maken."

Een sterke start met een solide basis

Elke nieuwe samenwerking begint met een grondige voorbereiding. "We werken met een opstartplan waarin we alles afvinken wat nodig is om veilig en efficiënt te starten," vertelt Ingrid.
 
"Dat gaat van keukeninventaris tot voedselveiligheidsprotocollen. Het moet vooraf goed geregeld zijn, zodat onze Smaakchefs direct aan de slag kunnen." Na de opstart volgt een evaluatie, waarin verbeterpunten worden besproken en de werkprocessen verder worden aangescherpt.
 

Kennis is kracht: trainen en bijscholen

Veilig en verantwoord werken vraagt om kennis en kunde. Daarom worden alle Smaakchefs specifiek getraind over onder andere voedselveiligheid, allergenen en veilig werken. "Wij ontwikkelen deze trainingen zelf en werken nauw samen met de Albron Academy. Het is essentieel dat iedereen de juiste kennis heeft, zodat ze zelfverzekerd en deskundig hun werk kunnen doen," zegt Ingrid.
 
Daarnaast analyseren we data en signaleren we knelpunten. "Als we zien dat bepaalde locaties lager scoren, geven we dat door aan de regiomanagers. Dan kijken we samen waar extra ondersteuning nodig is."

 “Onze gasten, de bewoners, moeten veilig kunnen eten. Ze moeten er zeker van kunnen zijn dat hun maaltijd goed bereid wordt.”

 - Ingrid, kwaliteitsconsultant bij Smaakchef

Een partner in kwaliteit

Onze rol als kwaliteitsbewaker stopt niet bij onze eigen medewerkers. "We nemen een proactieve rol in het signaleren van risico’s, zowel voor onze medewerkers als voor de zorgorganisatie zelf," vertelt Ingrid. "Denk aan een versleten vloer die valgevaar oplevert, of een ontoegankelijke werkruimte. We brengen dit in kaart, bespreken de knelpunten en zoeken samen naar passende oplossingen."
 

Samen maken we het verschil

Het borgen van de kwaliteit is geen eenmalige actie, maar een continu proces. Met een scherpe blik en een hands-on aanpak zorgen we ervoor dat onze Smaakchefs met vertrouwen hun werk kunnen doen en bewoners kunnen genieten van veilige, lekkere verse maaltijden. "We staan er niet boven, we staan ertussen," benadrukt Ingrid. "Samen zorgen we ervoor dat alles klopt.”

Ontdek meer blogs

Over Smaakchef

Onze Smaakchefs hebben een passie voor koken én voor de zorg. Ze bereiden verse warme maaltijden op groepen in de kleinschalige zorg waar bewoners, van jong tot oud, met elkaar wonen. Altijd bereid met verse ingrediënten, lekker en gezond.

Albron in de zorg

Ellen Willemsen

Consultant Smaakchef

Ellen Willemsen

Consultant Smaakchef