Niet altijd zichtbaar
Je herkent ondervoeding niet altijd direct. Vooral bij mensen die langdurig ziek zijn of minder eetlust hebben, kan het snel over het hoofd worden gezien. Ondervoeding komt ook voor bij mensen met een normaal gewicht of overgewicht. Een verminderde eetlust als gevolg van ziekte, behandeling of ouderdom en problemen met kauwen en slikken spelen vaak mee. En vergeet niet de invloed van sociale factoren, zoals eenzaamheid.
Wat ondervoeding doet met gezondheid en zorg
Ondervoeding kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid: het vertraagt het herstel van ziektes en operaties, verhoogt het risico op infecties en leidt tot verlies van spiermassa, wat de mobiliteit en zelfstandigheid aantast. In de langdurige zorg betekent dit dat bewoners meer afhankelijk worden van zorg. Dit legt niet alleen een nog grotere druk op zorgmedewerkers, maar brengt ook meer kosten met zich mee.
Samen voor betere zorg
Bij Albron geloven we in de kracht van samenwerking. Daarom werken we nauw samen met zorgverleners, diëtisten en facilitair medewerkers. Onze focus ligt op:
-
Het aanbieden van eiwitrijke maaltijden en tussendoortjes.
-
Het geven van gerichte trainingen aan onze medewerkers in de zorg waar praktijk en theorie samenkomen, o.a. over eiwitten, ondervoeding en diëten.
-
Aandacht voor verminderde eetlust en aangepaste consistenties volgens de IDDSI- richtlijnen.