De eerste inzichten en volgende fase
Het eerste deel van het onderzoek draaide om de nulmeting. Hoe eten patiënten in Amsterdam UMC nu? Wat zijn hun voorkeuren en overtuigingen?
“Wat opvalt: patiënten die relatief veel eiwitten eten, voldoen juist minder snel aan de richtlijnen vanuit de Green Deal Duurzamere Zorg,” zegt Maaike. “Dat komt doordat zo’n 70% van het eiwit nu nog van dierlijke oorsprong is. Er zijn wel plantaardige opties, maar die worden vaak niet gekozen. En lang niet iedereen weet dat je bij plantaardig eten goed moet letten op de combinatie van aminozuren.”
Inmiddels werkt het team aan de volgende fase: twee interventiestudies met volledig plantaardige maaltijden, ontwikkeld in samenwerking met Albron en de culinair specialisten van andere partners. De gerechten voldoen aan medische eisen – qua eiwit, energie en portiegrootte – maar worden uiteraard ook getest op smaak en presentatie.
“We gaan meten of patiënten hiermee daadwerkelijk aan hun eiwit- en energiebehoefte komen én hoe goed de aminozuren uit deze plantaardige maaltijden worden opgenomen,” legt Maaike uit.
Adviesroutekaart
Het doel is niet alleen wetenschappelijk bewijs, maar ook praktische
toepasbaarheid. Uiteindelijk komt er een adviesroutekaart voor andere ziekenhuizen. “Dankzij de samenwerking met partijen als Albron is het nu al veel realistischer. We brengen wetenschap en praktijk echt bij elkaar,” aldus Maaike.