PEARLS-onderzoek jaar 2: Plantaardig in de zorg, van ambitie naar toepassing

Vorig jaar deelden we al hoe Amsterdam UMC, Albron en andere partners in het vierjarige PEARLS-onderzoek samenwerken aan een grote vraag: kan plantaardige voeding bijdragen aan het herstel van patiënten?

Eén jaar verder

Inmiddels zijn we een jaar verder. PhD-student en diëtist Maaike van Bree vertelt over de eerste inzichten en de volgende stap richting de praktijk. 
 
“De noodzaak is duidelijk,” vertelt Maaike. “Nieuwe richtlijnen vragen om meer plantaardige voeding in de zorg – vanwege de gezondheid én het klimaat. Maar dat moet ook medisch verantwoord zijn.  
 
We kijken daarom naar voedingswaarden, gedrag en acceptatie.” Die integrale aanpak is uniek. Vanuit gezondheidswetenschappen, maar ook met input van communicatiewetenschappers en  partners als Albron, die meewerken aan receptontwikkeling én de implementatie in de praktijk. 

De eerste inzichten en volgende fase

Het eerste deel van het onderzoek draaide om de nulmeting. Hoe eten patiënten in Amsterdam UMC nu? Wat zijn hun voorkeuren en overtuigingen?
 
“Wat opvalt: patiënten die relatief veel eiwitten eten, voldoen juist minder snel aan de richtlijnen vanuit de Green Deal Duurzamere Zorg,” zegt Maaike. “Dat komt doordat zo’n 70% van het eiwit nu nog van dierlijke oorsprong is. Er zijn wel plantaardige opties, maar die worden vaak niet gekozen. En lang niet iedereen weet dat je bij plantaardig eten goed moet letten op de combinatie van aminozuren.”
 
Inmiddels werkt het team aan de volgende fase: twee interventiestudies met volledig plantaardige maaltijden, ontwikkeld in samenwerking met Albron en de culinair specialisten van andere partners. De gerechten voldoen aan medische eisen – qua eiwit, energie en portiegrootte – maar worden uiteraard ook getest op smaak en presentatie. 
 
“We gaan meten of patiënten hiermee daadwerkelijk aan hun eiwit- en energiebehoefte komen én hoe goed de aminozuren uit deze plantaardige maaltijden worden opgenomen,” legt Maaike uit.
 

Adviesroutekaart

Het doel is niet alleen wetenschappelijk bewijs, maar ook praktische 
toepasbaarheid. Uiteindelijk komt er een adviesroutekaart voor andere ziekenhuizen. “Dankzij de samenwerking met partijen als Albron is het nu al veel realistischer. We brengen wetenschap en praktijk echt bij elkaar,” aldus Maaike.

Ontdek meer

Zorg voor beter eten

Wij geloven dat goede voeding onderdeel is van goede zorg en helpt bij het herstel van patiënten. Albron is er voor de patiënt die een heerlijke salade caprese krijgt met genoeg eiwitten om te herstellen en die is aangepast op het juiste IDDSI-level. Maar ook voor de patiënt die door zijn behandeling met smaakverandering te maken krijgt en dankzij persoonlijke smaakmakers weer aangenamer eet.

Albron in de zorg

Ruud Homan

Operationeel directeur Zorg

Ruud Homan

Operationeel directeur Zorg