Samen sterk voor verse en duurzame maaltijden voor bewoners

In 2026 vieren Careyn en Smaakchef tien jaar samenwerking aan vers, lekker en gezond eten voor bewoners. Wat ooit begon met vers koken op locatie Brielle, is uitgegroeid tot een samenwerking die per begin volgend jaar maar liefst 25 afdelingen omvat. Rob de Zoete, facilitair adviseur bij Careyn, vertelt over deze succesvolle samenwerking en de vernieuwde visie op eten en drinken.

Visie op eten en drinken

Rob de Zoete maakte vanuit zijn rol als facilitair adviseur deel uit van de projectgroep die de nieuwe visie op eten en drinken ontwikkelde. Careyn kiest daarin bewust voor vers koken - daar waar het kan - en duurzaamheid.
 
“Het eten is het hoogtepunt van de dag voor veel bewoners. Als dat niet goed is, dan zijn de rapen gaar,” zegt Rob met een glimlach. Vers koken zorgt voor kwaliteit, smaak en beleving - precies wat het eten zo bijzonder maakt
 
Daarnaast werkt Careyn actief aan een duurzamere toekomst met meer plantaardig. Tegen 2030 wil de organisatie dat 50% van alle eiwitten plantaardig is. Daarom wordt er gewerkt naar een plan om minimaal één keer per week een plantaardige maaltijd te serveren op de locaties.

Samenwerking in de praktijk

De samenwerking tussen Careyn en Smaakchef krijgt op elke locatie een eigen invulling. Het Smaakchef-concept is immers geen one‑size‑fits‑all, maar wordt steeds afgestemd op de wensen en mogelijkheden van elke afdeling en organisatie.
 
Op sommige locaties wordt er samen met bewoners in de huiskamer gekookt. Zo kunnen bewoners meedenken over het menu of zelfs een handje helpen in de keuken. Een waardevolle activiteit die niet alleen het eten, maar ook het samenzijn versterkt.
 
Op locaties waar dit minder praktisch is, zoals Swellengrebel, verzorgt Smaakchef het koken in een centrale keuken. Dat is efficiënt én garandeert een verse maaltijd voor meerdere afdelingen tegelijk.

 “Zeker als je binnen budget wil blijven, is Smaakchef een uitkomst. ”

 - Rob de Zoete, facilitair adviseur bij Careyn

Ontzorging in de zorg

“Smaakchef biedt echt ontzorging,” benadrukt Rob. “Als er een keer iemand ziek is of iets niet loopt zoals gepland, wordt er altijd iets geregeld. Er staat altijd een maaltijd op tafel.”
 
Voor Careyn bleek de samenwerking een gouden greep. “Ik zeg het al jaren: Smaakchef moet je gewoon doen. Zeker als je binnen budget wil blijven, is het een uitkomst. Negen jaar geleden was uitbesteden voor ons een geschenk uit de hemel.”
 

Groei en toekomst

Ook na bijna tien jaar ligt de samenwerking niet stil. “Het slaat als een lopend vuurtje over,” vertelt Rob enthousiast. “Wat begon in Brielle en later in Utrecht West en Stad breidt zich nu verder uit. Binnenkort starten we ook bij De Eik en Grootenhoek in Hellevoetsluis.”
 
Samen blijven Careyn en Smaakchef zich inzetten voor verse, duurzame en smaakvolle maaltijden - iedere dag weer, met en voor bewoners.

Ontdek meer

Ontmoet Smaakchef

Benieuwd wat Smaakchef voor jouw zorgorganisatie kan betekenen? Maak vrijblijvend kennis en ontdek hoe wij jouw bewoners en zorgteams kunnen ondersteunen.

Albron in de zorg

Ellen Willemsen

Consultant Smaakchef

Ellen Willemsen

Consultant Smaakchef