3. Wat zijn de voordelen van vers koken voor de zorg?
“Vers koken stimuleert interactie met bewoners. Dat is waardevol. Zorgmedewerkers ervaren vers koken ook vaak als prettiger dan het werken met kant-en-klare maaltijden. Je zou denken dat die laatste makkelijker zijn, maar in de praktijk geven medewerkers juist aan dat vers koken soepeler verloopt.”
4. Is vers koken haalbaar in kleinschalige woonvormen zonder professionele keuken?
“Absoluut. Je hebt geen grootkeuken nodig. Grote pannen, krachtige pitten, goede afzuiging, een oven en een aparte opslagruimte. Dat is de basis. Veel kleinschalige woonvormen redden het daar prima mee.”
5. Is vers koken financieel haalbaar binnen het zorgbudget?
“Zeker. Ingrediënten voor verse maaltijden zijn goedkoper dan kant-en-klare opties. Vers koken voorkomt ook verspilling, omdat er beter naar de wens van de bewoners gekookt kan worden. Onderzoek laat ook zien dat verspilling bij kant-en-klare maaltijden groter is. Die kosten zie je vaak pas later, maar ze zijn er wel. Wat ik zelf ook interessant vond, was dat medewerkers aangaven dat er minder drinkvoeding werd gegeven aan bewoners sinds er vers gekookt werd, omdat er beter gegeten werd. Hier is geen vervolgonderzoek aan gegeven, maar klinkt ook wel logisch.”