Meer zorg, minder tijd? Zo tover je toch een glimlach op tafel
Herken je dat gevoel van steeds meer ballen in de lucht houden? De zorg staat voor een flinke uitdaging: meer mensen hebben zorg nodig, maar er zijn minder handen om te helpen. De nieuwe regels voor zzp'ers maken het er niet makkelijker op. Ondertussen moet de dagelijkse zorg gewoon doorgaan. Hoe zorg je ervoor dat jouw bewoners, ondanks al deze uitdagingen, toch lekker en gezond blijven eten?
De zorg vergrijst
We worden met z'n allen ouder, maar niet per se gezonder ouder. Dit betekent dat er meer mensen zijn die onze zorg nodig hebben en deze zorg wordt ook complexer. Vergrijzing leidt tot een dubbele uitdaging: een groeiende zorgvraag en een krimpende beroepsbevolking. De druk op de zorg neemt hierdoor verder toe.
In 2033 komen we maar liefst 189.800 zorgmedewerkers tekort. De verwachting is dat vooral in de langdurige zorg het personeelstekort zal toenemen omdat de zorgbehoefte hier groeit. Daarnaast blijven mensen langer thuis wonen, waardoor zij bij opname vaak intensievere zorg nodig hebben.
De ZZP-uitdaging: onzekerheid en risico’s
De zorg is de laatste jaren erg afhankelijk geworden van zzp’ers om alles draaiende te houden, ook in de keuken. Maar sinds begin dit jaar controleert de Belastingdienst strenger op schijnzelfstandigheid. Dat brengt extra financiële risico’s met zich mee: wanneer zzp’ers eigenlijk in loondienst hadden moeten werken, kan de Belastingdienst met terugwerkende kracht loonheffingen en premies eisen.
Wat betekent dit in de praktijk?
Meer zorgvraag, minder personeel en onzekerheid rondom zzp’ers. Het heeft directe gevolgen voor de dagelijkse gang van zaken. Zeker als het gaat om de organisatie van de warme maaltijd.
Meer focus op directe zorg, minder tijd voor die lekkere maaltijden
We weten allemaal hoe belangrijk die maaltijden zijn voor bewoners. Het is een belangrijk moment van de dag waar bewoners naar uitkijken. Maar als de focus steeds meer op directe zorg ligt, blijft er minder tijd over om te koken. Wat betekent dat voor de bewoners?
Minder vaste gezichten op de afdeling door tijdelijk personeel
Wie in de zorg werkt, weet hoe belangrijk persoonlijk contact is. Dit geldt niet alleen voor de dagelijkse zorg, maar ook tijdens één van de belangrijkste momenten van de dag: de warme maaltijd. Bovendien is de inzet van tijdelijke krachten geen duurzame oplossing en heeft dit invloed op de kwaliteit en continuïteit.
Complexere zorgvragen vragen om slimme oplossingen in de keuken
Meer gespecialiseerde diëten, afleidingen en aandacht voor individuele voedingsbehoeften vraagt om extra kennis en vaardigheden. Veel zorgmedewerkers missen deze expertise, omdat het geen standaard onderdeel is van de opleiding of het leerplan van zorgorganisaties. Daarom is gerichte training en opleiding essentieel.
5 tips om een goede maaltijd op tafel te krijgen
1. Investeer in vaste gezichten
Een vertrouwd gezicht in de keuken zorgt voor rust en kwaliteit. Er kan beter ingespeeld worden op de wensen en behoeften van bewoners en slim inkopen plus een goed georganiseerde voorraad kan flink wat kosten besparen.
2. Denk creatief
Niet de capaciteit en het budget om vers te koken, maar wil je niet volledig over op kant-en-klare maaltijden? Misschien is een hybride model een oplossing. Er zijn verschillende manieren om de warme maaltijd te organiseren.
Goede voeding helpt ondervoeding voorkomen en ondersteunt herstel. Dat scheelt weer zorg (én kosten) op de lange termijn.
4. Maak van eten een beleving
Laat bewoners meedenken over het menu of helpen bij de voorbereiding. Dit biedt structuur en versterkt het gevoel van eigen regie.
5. Maak het gezellig tijdens het eten
Maaltijden zijn de momenten voor sociale interactie. Dat draagt bij aan het welzijn van bewoners én personeel.
Samen maak je het verschil
De uitdagingen in de zorg zijn groot, maar met slimme oplossingen, creativiteit en de juiste mensen op de juiste plek zorg je ervoor dat elke bewoner kan blijven genieten van een lekkere, gezonde maaltijd.
Onze Smaakchefs hebben een passie voor koken én voor de zorg. Ze bereiden verse warme maaltijden op groepen in de kleinschalige zorg waar bewoners, van jong tot oud, met elkaar wonen. Altijd bereid met verse ingrediënten, lekker en gezond.