Als facilitair manager in de zorg weet je als geen ander hoe belangrijk eten en drinken is voor het welzijn van bewoners. Toch blijkt het vaak een uitdaging om dit thema hoog op de agenda te krijgen binnen je eigen organisatie. In dit artikel vind je praktische handvatten om je keuzes goed te onderbouwen. Deze inzichten komen niet alleen van mij, maar zijn gebaseerd op gesprekken met meer dan tien zorgorganisaties in de afgelopen periode.
Geschreven door: Wenda Linthorst
Met enorm veel drive zet ik mij in voor Keukentijgers. Met mijn achtergrond in een advies & onderzoeksbureau viel mij altijd op dat we veel vragen van de woonbegeleiders, verzorgenden en gastvrouwen die zich bezighouden met alle eetmomenten op de dag.
Geschreven door: Wenda Linthorst
Met enorm veel drive zet ik mij in voor Keukentijgers. Met mijn achtergrond in een advies & onderzoeksbureau viel mij altijd op dat we veel vragen van de woonbegeleiders, verzorgenden en gastvrouwen die zich bezighouden met alle eetmomenten op de dag.
Binnen de zorgorganisaties waar ik kom, zie ik uiteenlopende situaties. Sommige zijn gegroeid door overnames, andere hebben nieuwe huizen gebouwd. Hierdoor ontstaat er vaak een mix van convenience (kant-en-klaar), vers en hybride oplossingen.
Veel facilitair managers hebben een duidelijke voorkeur, maar sommigen kunnen hun keuze beter onderbouwen dan anderen. Een goed onderbouwde visie helpt je om overtuigend te adviseren over de meest geschikte oplossing, of dat nu een kleinschalige woonkeuken, een grootkeuken of een andere aanpak is.
Waarom je keuzes onderbouwen helpt
Verbetering van de zorg: Goed eten en drinken draagt bij aan herstel, gezondheid en welzijn van patiënten en bewoners. Door je keuzes goed te onderbouwen, kun je daadwerkelijk een positieve impact hebben op de zorg.
Verantwoording: Transparantie wordt steeds belangrijker. Een solide onderbouwing helpt je om aan te tonen dat beslissingen weloverwogen zijn genomen.
Het ‘verkopen’ van eten en drinken: Door bewezen resultaten van een betere maaltijdvoorziening te tonen, kan het management sneller overtuigd worden van een beter budget.
Versterking van je positie: Door je keuzes te onderbouwen met data en onderzoek, kun je je expertise aantonen. Dit is essentieel om draagvlak te creëren bij leidinggevenden en budgethouders.
Hoe onderbouw je je keuzes?
1. Lees relevante onderzoeken en literatuur
Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken. Gebruik bronnen zoals Google of ChatGPT om relevante onderzoeken te vinden. Ook in Nederland zijn er verschillende onderzoeken gedaan.
Ik heb zelf mogen bijdragen aan het onderzoek van Smaakchef, waarin je een goede onderbouwing vindt van wat een medewerker per uur kost. Dit soort data helpt je om realistische kostenanalyses te maken.
Overleg met diëtisten, artsen en andere betrokkenen over welke informatie wordt gemeten. Denk aan spierkrachtmetingen, verblijfsduur en medicatiegebruik.
Daarnaast kun je met je foodleverancier een rapportage opstellen op bestedingen per afdeling of huis. Koppel deze gegevens bij voorkeur aan je eigen softwareplatform.
Ook wordt er bij jouw organisatie vast een jaarlijks CTO (cliënt tevredenheidsonderzoek) gedaan. Kijk of je deze data nog beter per huis of afdeling in kaart kunt brengen en de relevante vragen voor jouw werk eruit kunt filteren.
Hoe onderbouw je je keuzes?
3. Haal kwalitatieve data op
Blijf actief op de werkvloer. Voer gesprekken met bewoners, zorgprofessionals en familieleden om structureel te blijven horen hoe zij het ervaren. Help maandelijks mee tijdens een eetmoment. Stel gerichte vragen aan de betrokkenen over de warme maaltijd en andere eetmomenten.
4. Blijf benchmarken
Leer van en met elkaar. Spreek periodiek af met iemand die dezelfde rol als jij heeft binnen een andere zorgorganisatie om zo ook van elkaar te leren en te ‘benchmarken’.
5. Ga meer communiceren over eten en drinken
Blok tijd in je agenda om eten en drinken te ‘verkopen’ in je organisatie. Door aan te sluiten bij overleggen en je verhaal te onderbouwen, ben jij in staat om het hoger op de agenda te zetten. Als facilitair manager heb je de unieke kans om bij te dragen aan het welzijn van patiënten en bewoners.
3 tips om direct mee aan de slag te gaan
Plan een meewerkmoment in op een locatie waar je minder vaak komt.
Neem contact op met een diëtist en vraag welke data zij verzamelt.
Lees een relevant onderzoek en pas de inzichten toe in je organisatie.
Door klein te beginnen en stap voor stap te werken aan een betere onderbouwing, kun je zorgen voor nog meer goed en lekker eten in de zorg.
Onze Smaakchefs hebben een passie voor koken én voor de zorg. Ze bereiden verse warme maaltijden op groepen in de kleinschalige zorg waar bewoners, van jong tot oud, met elkaar wonen. Altijd bereid met verse ingrediënten, lekker en gezond.